Novi Sad
27.04.2023.
14:20 > 15:03
Skulptura vajara Nikole Zarića "Čovek jelen" svečano je otkrivena u Limanskom parku, a samu skulpturu otkrio je otac preminulog umetnika.
  • Sanja

    03.05.2023 19:24
    Vlada
    Nema veze skejtpark sa vlasnicima pasa, bar u limanskom parku se zna neki red. Taj manji je idealan za decu i cak mislim da je za njih i pravljen. A sto se tice skulpture iako je sablasna i krajnje demonska i nikako se ne uklapa u park, objasnila sam detetu da je to cuvar sume i eto, ne boji se vise. A samo da dodam na komentar da se deca manu telefona, pa bas zato deca koja vreme provode u igri napolju i reaguju sa strahom na ovakve figure jer ne gledaju takve stvari.
  • Vlada

    02.05.2023 11:08
    @B

    Možda je "odličan", ali je potpuno nebezbedan i, još važnije, nije pravljen za vas i vašu malu decu. Ali ako je tebi dovoljno što je "odličan" za vas, nemoj nipošto da kukaš ako sledeće nedelje bude "odličan" za vlasnike pasa i njihove ljubimce, ili za nekog trećeg ko tu ne pripada.
  • B

    01.05.2023 15:04
    @Vlada
    Ili nemas decu, ili sa njima nisi provodio vreme.
    Mali skejt park je odlican za klince od 3- 4 godine.
    Tvoja glupost i pametovanje jesu licemerje.
  • /

    01.05.2023 15:04
    /
    @Bi
    bio pa nigde nisam video skulpture dobijene neukih i netalentovanih umetnika kao sto su ovi koji su radili spomenike pupinu, janiki balazu i tapavici
  • B

    30.04.2023 11:29
    @Plavusa
    Pace je mir na esperantu.
    Licno ne shvatam Vendiga u Limanskom parku, ali ionako 99% populacije ne shvata simboliku poluzveri koja se hrani ljudskim mesom.
    Realno se uklapa u drustvo u kom zivimo.
    Svaki psihijatar ce naslutiti ko je Vendigo, jer je termin prihvacen u njihovoj struci za ljude koji zude za kanibalizmom.
  • Vlada

    29.04.2023 10:21
    @Sanja

    Slučajno sam dohvatio ovu potku licemerja i sad mi je baš užitak da je param. Znači četvorogodišnje dete majstorski vozi trotinet po skejt rampama za daleko stariju decu, sve sa nekakvom nepostojećom kacigom za četvorogodišnjake koja ga kao čuva, i to je u redu - i sa stanovišta bezbednosti deteta, a i toga da smeta mladima za koje je to pravljeno. Ono što je izgleda nerešiv problem je da se detetu objasni da statua nije opasna. Možda je ipak rešenje da dete vodiš na postojeće igralište za njegov uzrast?
  • Bi

    29.04.2023 09:05
    Ne treba objasnjavati umetnost
    I ne treba svi da je razumeju.. idite u prag, barselonu, bec.. ima po ulici umetnosti i ne plase je se deca toliko. Mrdnite im telefone iz ruku bice bolje svima. A i objasniti im po nesto je ok pa zato ste ih rodili!
  • Xyx

    28.04.2023 21:19
    Znaci doslo je zadnje vreme kad je Vendigo umetnost. Pogledajte slike tog divnog mitskog bica i sta ono predstavlja. Ko sedi u gradskom odboru za kulturu ili gradskoj upravi za imovinu, kad je ovo dozvolio. Da su podigli bistu J.J. Zmaju, naseg Antica, ma toliko ideja. Razumem da su odali pocast umetniku ali nikako se ne uklapa u ambijent.
  • Sanja

    28.04.2023 20:37
    I jos da dodam, ja ne strepim niti dramim sto se ona boji, jer zivot je mnogo strasniji od te skulpture, objasnjavam joj mnoge stvari, pa naravno i to da je ovo izraz necije kreativnosti, ali meni samo smeta sto sad svaki put kad udjem u park moram da idem okolo, da zaobidjem jelena jer ne mogu svaki put da je smirujem. Eto samo to. Bilo bi mi draze da je stavljen makar i covek jelen ali nekako normalnijeg izgleda, a ne kao da sedi na wc solji, bilo sta drugo, pa da deca stvarno od malih nogu dozive umetnost.
  • Sanja

    28.04.2023 20:31
    Pa lepo, trotinet nije opasan ako dete ne juri, ako se ne spusta niz rampu samo, ako nosi kacigu itd. Posebno ako dete ima motoriku itd. Vazno je da su sigurna, da se ne povrede ali da budu aktivna i uzivaju na vazduhu umesto sa telefonom. Roditelj treba da ohrabruje dete, mozak se razvija kroz pokret. Znaci def nije opasno. Sl put pogledajte decu na tom malom skejtparku, uzivacete u prizoru. Tako da je to to sto se tice bezbednosti. A sustina ovog je da je izgled neprirodan, sedeca poza jeziva i da deca instiktivno reaguju na vestice, cudovista itd. Ja njoj tesko da mogu da objasnim, znas duso to je mitsko bice, to je umetnost. Njoj je to strasno, kao cudoviste koje se krije u parku. Ta mene to nije umetnost.
  • Plavuša

    28.04.2023 16:29
    Ako se jako potrudim možda shvatim i glavu s rogovima, i prinudnu pozu ljudskog tela, i kombinaciju toga. Ali za ono PACE na grudima molim objašnjenje, ako postoji
  • Vlada

    28.04.2023 16:23
    @Sanja

    Video sam, baš zato i pitam. Iskreno i meni je statua ružna, ali mi je fascinantno kako je nekim roditeljima potpuno normalno da im se deca igraju na poligonu koji nije ni približno bezbedan (a ni napravljen, da budemo iskreni) za njihov uzrast, ali zato strepe od strave koju mališanima uliva jedan nebitan nepokretni objekat.
  • Sanja

    28.04.2023 14:04
    Ako si limanac kao sto kazes, onda sigurno uzivas u lepom limanskom parku i sigurno si video da pored velikog skejtpatka ima onaj manji gde deca voze trotinete uz nadzor roditelja, e pa jedno od te dece je moje. Ima tu i manje dece i vece, svako u skladu sa svojim sposobnostima i uzrastom se zabavlja. A neka deca jednostavno ne vole da vide strasne stvari koje ne mogu da razumeju. Ne kazem da zbog njih ne treba da stoji ta skulptura ali jednostavno, ni meni se nesvidja, zajedno sa onim zastavama kad je moglo mnogo lepsih stvari tu da se postavi, uz dodatno drvece i klupe.
  • Limanac

    28.04.2023 12:08
    @Sanja

    Čisto konteksta radi - zbog čega tačno dete od 4 godine vodiš u skejt park?
  • Sanja

    28.04.2023 11:29
    Moje dete od 4 god nece da prodje pored spomenika kad idemo do skejtparka jer joj je strasan. Iako sam je vodila vec u galeriju, ona ne moze da shvati da je covek jelen i njoj je to strasno. Pokusala sam da joj objasnim ali ne vredi. Meni licno ne smeta, svaka vrsta umetnosti je ok ali ne svidja mi se. Nisam umetnik ali volim umetnost ali ova filozofija sa okultno-mitskim temama je glupost i mi nije jasna. Evo ona od 4 god je predlozila neko mitsko bice koje je malo lepse na oko a ne ovako strasno.
  • NN

    28.04.2023 10:32
    MAN-SHIT
    Predlog za sledeći spomenik koji bi adekvatno prikazao političare u regionu !
  • bujke

    28.04.2023 08:15
    nsmćor
    Ovog bi nazvao rogonja, verovatno zbog žene
  • MN

    28.04.2023 00:21
    Posto samo "umetnici" vide smisao u ovome grotesknom delu najbolje da ga premestite u neko umetnicko udruzenje. Ovako samo bespotrebno zauzima zelenu povrsinu i plasi decu.
  • Mrcke

    27.04.2023 19:20
    Ceo limanski park treba preorati i vratiti kako je nekada bilo.
  • Blues

    27.04.2023 19:05
    Predivno
    Vec sam vidjala njegova dela u Svajcarskoj i Italiji i uvek sam ostajala zadivljena. Ova je bas posebna.
  • Deca ce

    27.04.2023 19:05
    Se plasiti
    https://ibb.co/L983s7c
    Pa sto se ovo dete nije uplasilo ili ceo razred koji se slikao,nekad stvarno lupetate za sve pare.
  • Goga

    27.04.2023 18:08
    Nije problem što neko umetničko delo izaziva različita osećanja i mišljenja- to i jeste smisao umetnosti, da budi nešto u nama, pa da nas ponekad i zbuni. Problem je što sada, u anonimnosti interneta, svako sebi dopušta da donosi sud o umetnosti, umesto da prizna da je zbunjen i da su se u njemu pokrenule emocije koje ne razume. Sud o umetnosti ostavite stručnjacima, a vi, ako osećate nešto pred ovom skulpturom, ostanite malo duže pred njom, ko zna zašto je to dobro. A za decu ne brinite, ona sa umetnošću odlično komuniciraju i nisu im potrebna nikakva objašnjenja. Za one koji ni tekst nisu pročitali, ali imaju "mišljenje": niko ništa "vašim parama" nije platio, ovo je finansirala privatna fondacija koja već 20 godina pomaže mladim umetnicima u našem gradu i do sada je na to potrošila više od sto hiljada evra. Koliko ste vi, veliki stručnjaci, dali na umetnost u poslednjih 20 godina? Jeste li kupili makar jednu ulaznicu za pozorište, koncert ili galeriju? Ako niste, na osnovu čega smatrate da imate prava na sud o umetnosti?
  • stanje normalno

    27.04.2023 18:01
    Vidim svi smo tu
    i u običajenom kritičkom raspoloženju dakl,e sve je redu.
  • Boris

    27.04.2023 17:56
    @Novosadjanin
    Sunarodniče, veruj mi da postoje ljudi koji, nećeš verovati, ali stvarno osete neku emociju kada vide skulpturu (ne "spomenik", kako neki vele u komentarima), sliku, predstavu, pročitaju dobru knjigu ili pogledaju dobru predstavu a pri tom ne "glume" da u tome zaista uživaju. Veruj mi, sunarodniče, u Novom Sadu ih (još uvek) ima. I da, plus sa skulpturu, komunicira sa auditorijumom, što joj je i svrha!
  • Ana

    27.04.2023 17:56
    i meni se svidja
    neobično je i ostavlja dubok utisak
    a moze da bude i simbolično za muške (šala i malo istina)(i ženske)
  • dete

    27.04.2023 17:51
    ne treba objasnjavati
    zasto bi bilo ko bilo kome morao da objasnjava bilo sta… jelen covek. malo mita malo mašte i malo neceg lepog i normalnog.
    ako necete deci da objasnjavate stvari sta ste ih koji k radjali. donesu ih u svet koji ne vole, moraju da ga necem nauce i onda kukaju kako moraju da uce decu. nista - roda donela jelena u park…jednostavno.
  • hemodroid

    27.04.2023 17:24
    Ovo je djavolja rabota usmerena protiv tradicionalne srbske porodice,protiv srbskog jezika i cirilice i protiv pravoslavlja.Da li se oglasio Irinej?
  • sramota

    27.04.2023 17:22
    Ni ja ne znam šta je ovo i iz koje mitologije, možete da stavite i čovek-slon,neće uspeti.
    Šta je umetnik hteo da kaže,a ovi pristali jer je Evropa-umetnost. Ma daj,budalaštine.
    Ne znamo ni čemu ovo služi,kako piše u tekstu zbog umetnika koji je bio u stranoj zemlji.
    Evo i Nikola Tesla je bio u stranoj zemlji pa se niste setili da njegove izume primenite.

    Evropejci stidite se, svakakvi ste, samo niste narodni.
  • Marko

    27.04.2023 17:19
    Veliki Vujadin Boškov. Meni se sviđa. Stalno nekakva kuknjava
  • zombie

    27.04.2023 17:17
    Ein kleiner Jägermeister war nicht gern allein...
  • G pen

    27.04.2023 17:10
    Cek, seku sta god je zeleno i Sodros hoce da betoniraju a ovamo mantraju neku povezanost sa prirodom. Ovi radikali su za ozbiljno izolovanje od drustva, neko u zatvor a neko u ludaru.
  • Nenad

    27.04.2023 16:16
    Skulptura je mala i skrajnuta u park, ali bože fala ti konačno nešto umetnosti, pre nego što dobijemo onaj kičeraj na turbo kružnom toku u vidu Tesle visine prosečne Galensove zgrade.
  • xxx

    27.04.2023 16:11
    za one sto ne misle
    Imate mozak, ne mora sve da vam se crta. Usput, razmislite što ste stalno negativni, jadan onaj što živi sa vama.
  • Vidoje

    27.04.2023 16:10
    Skulptura puna satanizma i okultizma. Uzas!
  • B

    27.04.2023 15:54
    katarza
    Nama ustvari fali jos spomenika, skulptura i crkava.
    A ne te novotarije tipa vrtici, zelene povrsine i slicno.
  • kizza

    27.04.2023 15:47
    neuki
    Ja nisam neki umetnik, niti se razumem, ali mi se iskreno dopada ova skulptura. Nemam ništa protiv da bude u limanskom parku. Da svi imamo malo više mašte lepši bi nam život bio. Voleo bih da ih vidim više i po gradu, mogla bi jedna i na Šodrošu da svane.
  • Nikola

    27.04.2023 15:38
    Eto noćnih mora za decu, pa vi objasnite detetu da se ne plaše ovog spomenika! Svaka čast umetniku, ali ovom spomeniku nije mesto u ovom parku. Gde su nestale lepe i normalne skulpture? Sve nešto nakaradno!
  • Fruskogorska

    27.04.2023 15:24
    Vase Stajica
    Pre Spensa je izmedju Fruskogorske i Vase Stajica bila industrijska zona btw
  • Nena

    27.04.2023 15:17
    Jaooo juce sa detetom prolazim, jos je bio spomenik zamotan, pa nisam znala sta je, vidim stopala a nema tela i tacno sam znala da je neka glupost. Sad ce deca da se boje ove gluposti, mi stariji da se zgrazavamo. Ma ja ne verujem koliko nenormalan moras biti da das dozvolu da se ovo postavi. Molim vas hitno skloniti ovu katastrofu koja naruzuje nas park!
  • Бранислав

    27.04.2023 15:15
    у питању је лик митског бића Вендиго...зли дух који потиче из фолклора домородаца равница и Великих језера...није му место у Лимнском парку..и овим напредњачка власт може само да се срамоти...
  • Bačka Republika

    27.04.2023 15:10
    Uf
    Očigledno je potrebno objašnjenje kad vidim neke komentare. Skultpura je fenomenalna i na pravom je mestu, a zašto je tu objašnjeno je u tekstu, na mestu gde se susreću ljudi sa prirodom, mitsko jer su mitovi alegorije suživota čoveka i prirode. Čovek-Jelen je simbol naše povezanosti sa prirodom koja nas je izrodila i koja nas hrani, Jelen kao simbol slobode i plodnosti u harmoniji sa čovekom a zajedno čine simbol ovog neodvojivog jedinstva sa prirodom. Iz nje smo nastali i njoj se i vraćamo, goli, ranjivi i sami nakon ovog kratkog momenta koji zovemo život. Sve pohvale za ovo delo kao i za mesto postavljanja, napokon jedan spomenik koji ima više smisla od raznih ratnih heroja, vojskovođa, vladara i žrtvi, a koji govori o čovečnosti kakva jeste odnosno kao neraskidivi deo prirode, životinja koja halucinira odvojenost od nje.
  • pajo patak

    27.04.2023 14:56
    @Djoka
    kako ćeš ti jednom detetu/tinejdžeru da objasniš svoj nadimak ?
  • Skoro

    27.04.2023 14:55
    Veću
    Glupost i budalastinu nisam video....
  • 002211

    27.04.2023 14:52
    Jedina dobra vest!
  • zztop

    27.04.2023 14:48
    Kume mens čini da je ovo reklama za apatinsku pivovaru ...
  • Lolo

    27.04.2023 14:45
    Konačno da grad dobije skulpturu kakvu zasluzuje!
    Ovakvu umetnost nemaju ni svetski megapolisi!
  • Novosadjanin

    27.04.2023 14:35
    A?
    Kada kazem da mi objasne sta je "pesnik" hteo reci svi nesto lupetaju.. " ne razumes ti to je umetnost" OK, ako to razumeju samo umetnici sto je ne stave negde de se skupljaju umetnici pa nek pilje u skulpturu?! Manite se limanskog parka. Tamo postavite vise klupa da ljudi mogu da uzivaju u malom kutku prirode. Nego je zgodno reci kako je lepo da ne ispadnes "glup" . Ako hoce da prikazu spoj coveka i prirode nek stave dete koje mazi kosutu i eto spoja.. Svašta ...
  • Hm

    27.04.2023 14:31
    Lep Hircine.
  • Djoka

    27.04.2023 14:29
    i... dobro onda, kako ćeš ti jednom detetu/ tinejdžeru da objasniš šta je ovo? Koja je simbolika ovoga!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna